8/17/2013

APPLE PIE

Dzisiaj czas na jedno z najbardziej klasycznych ciast, czyli szarlotkę. Ciasto, które jak żadne inne kojarzy mi się ze spotkaniami rodzinnymi. Świeży, słodziutki placek z jabłkami autorstwa mojej Babci jest nie zastąpiony, ale dzisiaj pokusiłam się sama przygotować ten deser. Duet jabłek i cynamonu to strzał w dziesiątkę, do tego kruche ciasto i lody waniliowe i można naprawdę odpłynąć ;). Jako, że do ciasta wykorzystujemy jedynie żółtka jaj to ja postanowiłam od razu białka wykorzystać do upieczenia małych bezików, jako dodatek do ciasta. Polecam gorąco, palce lizać!

składniki:
2,5 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g śmietany 18%, 4 jajka, 1,5 kg jabłek,1/3 kostki masła, cynamon

Mąkę mieszamy z 3/4 szklanki cukru, połową cukru waniliowego i proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę i prawie całe masło i zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę, Wrzucamy jabłka do garnka, dodajemy łyżkę masła, drobinę wody, cynamon i cukier waniliowy i dusimy pod przykryciem ok. 7 min, od czasu do czasu mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Jedną częścią wyklejamy dno i boki formy i podpiekamy w 180 stopniach ok. 10 min, aż lekko się zarumieni. Następnie wykładamy na podpieczony spód jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy w tej samej temperaturze ok. 40 min. 
Z białek możemy zrobić bezy, wystarczy ubić je na sztywną pianę z pozostałym cukrem, uformować na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w temperaturze 150 stopni. 
Smacznego!





1 komentarz:

  1. Kiedy kolejny post? Czemu tak rzadko wstawiasz coś nowego? S.

    OdpowiedzUsuń