5/23/2013

BRUSH YOUR TEETH AFTER EATING ;)

Kochani ,dzisiaj post kulinarny. Na dodatek nie byle jaki ,bo całkiem obfity - z deserem ! Słodkości czyli to co tygryski lubią najbardziej :) Podzielę się z wami przepisem na pyszną lasagne z warzywami, mięsa w niej nie uświadczycie, bo ja sama jestem wegetarianką, ale można ją dowolnie modyfikować i urozmaicać wedle życzenia, a także przepisem na cudowne i proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Po prostu palce lizać ! Ale zanim przejdziemy do szczegółów mam jeszcze jedną wiadomość, mianowicie biorę udział w konkursie Colgate Max White One. Jednak konkursy to nie jest moja bajka, biorę w nich udział dość często i jak na razie nic nie udało się wygrać, ale nie poddaję się i próbuję dalej. W związku z tym będę ogromnie wdzięczna za głosy. Co ważne głosować można codziennie ! Jedno szybkie kliknięcie nic nie kosztuje, a ja będę bardzo wdzięczna, więc uśmiecham się ładnie o głosy :) które możecie oddać na mnie TUTAJ.
A teraz przepisy, na początek LASAGNE Z WARZYWAMI
składniki:
12 płatów lasagne, 300 g pieczarek, 2 cebule, brokuł, papryka, puszka krojonych pomidorów, puszka kukurydzy, 200 g żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chilli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, świeża bazylia, 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka

Cebule kroimy w piórka ,wrzucamy na rozgrzany olej. Umyte pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę,a brokuła dzielimy na małe różyczki i wszystko wrzucamy na patelnię i dusimy razem z cebulą pod przykryciem 5-10 min. Następnie siekamy drobno czosnek i papryczkę chilli, dodajemy na patelnię i dalej chwilę dusimy. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, kukurydze i przyprawiamy do smaku.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie powoli dolewamy mleko i energicznie mieszamy, aby nasz beszamel nie miał grudek.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni ,naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy suche płaty makaronu, wykładamy warzywa, polewamy beszamelem i posypujemy serem i tak do wykończenia składników. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 min. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.
A potem już tylko rozkoszujemy się tym pysznym, acz niezwykle kalorycznym daniem. ;)



 CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
składniki:
350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru, 3 jajka, pół opakowania cukru wanilinowego, 0,5 szklanki oleju (u mnie z braku, 0,5 kostki stopionej margaryny),  350 g gęstego jogurtu naturalnego, opakowanie mrożonych truskawek, na kruszonkę: 50 g masła (u mnie margaryna), 10 łyżek mąki, 5 łyżek cukru

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka, cukier wanilinowy, olej i jogurt mieszamy razem w misce, ja użyłam do tego trzepaczki, dokładnie lecz możliwie najkrócej łączymy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, które powinno być dosyć gęste. Truskawki najlepsze byłyby świeże i ja osobiście bardzo ubolewam nad tym ,że nie mogę raczyć się świeżymi, polskimi truskawkami przez cały rok. No ale dzięki temu doceniam bardziej ich słodycz latem.:) 
Tak więc dzisiaj użyłam mrożonych ,które wcześniej  trochę rozmroziłam. Układamy je gęsto na cieście. 
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masło siekamy ,łączymy z mąką i cukrem i wyrabiamy kruszonkę, Posypujemy nią ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min. A potem już nic więcej się nie liczy, naprawdę ! Ja uwielbiam truskawki, uwielbiam kruszonkę więc po kawałku takiego ciasta, albo dwóch ,ew. trzech ;) wszystkie smuteczki znikają. Smacznego !



6 komentarzy:

  1. No, to jest zdecydowanie lepsze od MUSLI. ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozkosz dla oczu i, zapewne, dla podniebienia:) Mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kiedy jesteś wegetarianką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co cię do tego skłoniło?

      Usuń
    2. Osobiste przekonania i fakt, że nigdy mięso nie było mi tak naprawde niezbędne.

      Usuń