10/19/2013

PUMPKIN SOUP

Dorodna, pomarańczowa, okrąglutka i niebywale smaczna, tak jest - dynia! Sezon na dynię rozpoczęty. To warzywo jest dla mnie nieodłącznym elementem jesieni i jesiennych potraw. Można przy jej użyciu wyczarować wiele pysznych dań, od zupy zaczynając, poprzez makarony, babeczki, ciasta, placki, tarty, sałatki, a kończąc na zapiekankach. Ja dzisiaj przygotowałam dla was pyszny, rozgrzewający krem z dyni z grzankami czosnkowymi. Wiele jest różnych przepisów na tę smakowitą zupkę, można przy niej poeksperymentować i odkryć swój ulubiony smak. Mam nadzieję, że moja wersja przypadnie wam do gustu.

składniki:
 900 g dyni, duży ziemniak, cebulka szalotka, 2-3 ząbki czosnku, 800 ml wywaru warzywnego, oliwa, curry, pieprz, sól, papryka słodka, chilli, imbir, pieprz cytrynowy, tymianek, łyżka miodu, śmietana 12%, pestki dyni, świeże oregano, bagietka, masło

Ząbek czosnku drobno kroimy, cebulkę siekamy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, dynię bez skórki także kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy wedle uznania (ja daję sporo, bo lubię wyrazisty, ostry smak) curry, paprykę słodką, chilli i imbir. Po chwili wrzucamy ziemniaka i dynię. Smażymy 5 min mieszając. Po tym czasie wlewamy wywar, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, a potem miksujemy na gładki krem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bagietkę kroimy, smarujemy masłem i wyciśniętym czosnkiem. Pieczemy kilka minut do zarumienienia. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy pestki dyni. Gotową zupkę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i pieprzem cytrynowym, dodajemy łyżkę śmietany, posypujemy pestkami dyni i listkami świeżego oregano. Podajemy z ciepłymi, chrupiącymi grzankami i zajadamy. Mniaaaam !


4 komentarze: